Activități educative
Proiecte
Parteneriate

 

METODOLOGIE SĂPTĂMÂNA VERDE  Anexa_OM_3629_2023_Metodologie_Saptamana_Verde

METODOLOGIE SCOALA VERDE    ordin_metodologie_scoli-verzi

METODOLOGIE ȘCOALA ALTFEL Metodologie Scoala Altfel

 

PROIECT eTwinning. 25.01.2023

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/english-language-wagon-innovation-station-0/twinspace

În urma voturilor exprimate de elevi și profesori, a fost ales logo-ul și posterul proiectului la nivelul școlii noastre. Felicitări echipelor câștigătoare!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 IANUARIE – 173 de ani de la nașterea poetului MIHAI EMINESCU

 

https://rasunetul.ro/prof-cristina-mirela-rus-mihai-eminescu-fiorul-dorului-nemarginit

 

LANSARE PROIECT e TWINNING IANUARIE-APRILIE 2023

ENGLISH LANGUAGE WAGON TO INNOVATION STATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiecte educative – DECEMBRIE 2022

 

  1. https://rasunetul.ro/de-craciun-impreuna-la-scoala-gimnaziala-lucian-blaga-bistrita
  2. https://rasunetul.ro/suflet-de-roman-ziua-nationala-romaniei-marcata-la-scoala-gimnaziala-lucian-blaga
  3. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Frasunetul.ro%2Fcolind-la-catedrala-coroana-maicii-domnului-cu-steaua-am-calatorit
  4. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.infobistrita.ro%2Felevii-scolii-gimnaziale-lucian-blaga-din-bistrita-au-adus-spiritul-craciunului-in-sediul-inspectoratului-de-politie-judetean-bistrita-nasaud

 

1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

De Crăciun împreună!- CSEI Nr.1 Bistrița

Fapte bune în ghetuțe- Asociația IMPACT Bistrița

Am pornit să colindăm- Biserica de la Coroana Maicii Domnului Bistrița

Jucării pentru Grădinița Sigmir de la colegii de la școală

 

 

 

 

Ia atitudine, spune STOP violenței!

Proiect antibullying lansat vineri, 7 octombrie 2022, în Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița la inițiativa Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud.

 

 

 

RECICLEZI PENTRU VIITORUL TĂU!

CONCURS DE COLECTARE SELECTIVĂ A DEȘEURILOR 1oct-31oct 2022

 

 

Săptămâna Verde – campania curățăm România !

PROIECT ,,Suntem verde – colorăm natura !” (cls. a II-a C, a IV-a A, a IV-a B)

Director adjunct coordonator Hudrea Daniela Maria: SIMPOZIONUL NAȚIONAL “DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR EDUCATIVE ÎN ERA DIGITALĂ” (august 2021)

___________________________________________________

1 Decembrie – Ziua Națională a României

În fiecare an, Ziua Națională a României, sărbătorită pe data de 1 decembrie, e un prilej de bucurie pentru elevi, o zi liberă, un motiv în plus de a lua parte la activitățile desfășurate cu ocazia acestei zile.

Chiar dacă suntem în plină pandemie, chiar dacă orașul nostru este carantinat, chiar dacă școala este online, activitățile de 1 decembrie nu puteau lipsi din peisaj, mai ales atunci când, deși este un weekend prelungit, elevii iau parte cu drag la aceste activități.

De data aceasta elevii au fost provocați să reacționeze de acasă, pentru a vedea cât interes manifestă pentru ei o astfel de zi, importantă pentru noi, pentru români. Au fost provocați să realizeze un lucru cât de mic prin care să marcheze acest eveniment important, astfel, fără presiunea din clasă, fiecare a trimis ce a reușit a confecționa, desena, picta sau scrie (documente word, pdf sau power-point).

Au fost redate astfel brățări, coliere, cocarde, cercei, hărți ale României în care era pictat tricolorul sau scrisă o poezie, steagul României desenat cu talent pe calculator, informații istorice despre Marea Unire, filmulețe în care se derulau imagini, cântece, prezentări cu locuri și orașe reprezentative pentru România, figurine din plastilină, brăduți tricolori, costume populare, jocuri populare românești, semne de carte, steaguri, compuneri sau îndemnuri.

Ziua Națională e a noastră, a tuturor românilor, a celor care simțim românește, a celor care cultivăm spiritul și valorile naționale, a celor care le transmitem mai departe, prin gesturi mari sau mici, a celor care ne amintim de cei care au realizat Marea Unire și a celor care cred în România dodoloață a lui Blaga.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

______________________________________________________________________

Ecologizare vechiul cimitir romanesc
Câțiva elevi din clasa a VIII-a A au descoperit un părculeț într-o zonă a orașului încărcată de istorie. Un loc retras dar cu repere pe care comunitatea bistrițeană multiseculară le lasă posterității. Aici au fost construite o biserică și prima școală confesională românească, la sfârșitul secolului al XVII-lea. Tot aici a fost și cimitirul bisericesc, în care înhumările pot fi documentate pentru perioada 1799-1886.
Și-au dat întâlnire, au făcut o mică lecție inedită de istorie și au igienizat părculețul. Vă invităm să-l descoperiți și voi!

O viata sigura pentru elevi

 Pe perioada vacantei de vara ( 14-17 Iulie 2014 ) a avut loc Concursul National Educație rutieră educație pentru viață”, faza nationala, ediția 2014. Concursul a avut loc la Constanta, fiind coordonat de Poliția Rutieră Constanta și ISJ Constanta. Aceasta etapa a fost soldata cu Diploma de Merit din partea ACR Constanta pentru echipajul scolii noastre, indrumat de Prof. Lolici Simona-Cornelia.

Am avut deosebita placere sa primim invitatie la Concursul InterjudeteanEducatie rutiera – educatie pentru viata, dotat cu Cupa CARROM-CASTANELOR in perioada 26-28 Septembrie 2014 in Loc. Baia Mare, alaturi de alte 8 judete. Echipajul proaspat format din elevii Leșan Claudiu, cls. a VIII-a A, Bobolea Ionut cls. a VII-a C si coordonator Lolici Simona-Cornelia, au reusit sa obtina Mentiune, copiii dovedindu-si reala indemanare, in ciuda timpului foarte scurt de pregatire a noului echipaj.

CIMG3440

IMG_77612

IMG_7765

Acestia si-au manifestat dorinta de progres in vederea participarii la viitoarele concursuri de educatie rutiera.

Nu-mi ramane decat sa ii felicit pentru rezultatele obtinute pana acum si sa ii sprijin pentru viitoarele actiuni intreprinse in activitatea nonformala.

Multumesc si parintilor care au facut si fac posibila fiecare reusita de orice tip a elevilor scolii noastre !
Consilier educativ,

Prof. Lolici Simona-Cornelia

Educație rutieră, 16.05.2014

În data de 16.05.2014 a avut loc concursul “Educație rutieră – educație pentru viață”, faza județeană, ediția 2014. Concursul a avut loc la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Bistrița, fiind coordonat de Poliția Rutieră Bistrița și ISJBN.

La concurs au participat un număr de nouă echipaje din județ. Echipajul școlii noastre s-a comportat foarte bine obținând locul I pe echipaje.

De asemenea, elevii Leșan Claudiu, cls. a VII-a A și Hangan Sebastian cls. VIII B la probele individuale au obținut locul I.

Coordonator,

înv. Damian Teodor

 

 

FII VOLUNTAR – EARTH HOUR!

Plecând de la motto-ul „FIECARE DINTRE NOI ARE PUTEREA DE A SCHIMBA LUMEA ÎN CARE TRĂIM”, elevii Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Bistrița, într-un număr destul de mare (aproximativ 200 de elevi), însoțiti de doamnele învățătoare și de diriginții acestora, au organizat diferite acțiuni de ecologizare sub egida „FII VOLUNTAR – EARTH HOUR!”.

Clasele gimnaziale au cosmetizat parcurile, scuarurile și locurile de joacă din zonele „adoptate” de unitatea de învățământ din municipiul Bistrița în perioada 14-28 martie 2014.

Nu s-au lasat mai prejos nici clasele din ciclul primar, care s-au străduit să ne insufle aerul curat de care avem atâta nevoie prin distribuirea de mesaje ecologice printre care: „UN MEDIU CURAT, UN LOC MINUNAT!”.

Toate aceste acțiuni s-au desfasurat sub îndrumarea doamnei profesoare Emilia Harja , care raspunde „DA” de fiecare dată când e vorba de mediul înconjurător.

 

Prof. Liliana Tonea

 

CIMG4279CIMG4250CIMG4230

 

TÂRGUL DE MĂRȚIȘOARE

În cadrul Proiectului Educațional în parteneriat cu Primăria orașului Bistrița, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” a desfășurat activitatea „Bucuria Primăverii”. Această activitate a avut loc în data de 24 februarie 2014  pe pietonalul din orașul Bistrița; elevii școlii noastre de la mic la mare au organizat o expoziție de mărțișoare și felicitări cu vânzare.                

Mărțișoarele și felicitările au fost confecționate de cei mici sub îndrumarea doamnelor învățătoare, iar cei mari a doamnelor profesoare de educație plastică Oros Alina și educație tehnologică Trișcaș Ionica.

Toate mărțișoarele și felicitările au fost realizate manual, folosindu-se și tehnica quilling – ului, materialele necesare realizării au fost primite, deoarece activitatea a fost bugetată de către Serviciul Educație – Turism din cadrul Primăriei.

Tot în cadrul acestei activități elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a au îmbrăcat frumoasele costume populare, sărbătorind Dragobetele, ei au făcut parte din alaiul de nuntă pentru tinerii care s-au căsătorit pentru o zi.

Prof. Trișcaș Ionica

Târgul de mărțișoare februarie 2014

Târgul de mărțișoare februarie 2014

 

Târgul de mărțișoare februarie 2014Târgul de mărțișoare februarie 2014Târgul de mărțișoare februarie 2014

Dragobete 2014 - alaiul de nuntă

Dragobete 2014 – alaiul de nuntă

 

PIAȚA MUNCII” (27-30.01.2014)

În săptămâna 27-30.01.2014, elevii claselor VIII A, B și C, însoțiți de diriginții profesori Istrate Cosmin, Săsărman Marinela și Lolici Simona, au desfășurat activitatea numită ”Piața muncii” din cadrul proiectului de parteneriat între școala noastră și AJOFM Bistrița-Năsăud intitulat ”Profesia, brățară de aur” inițiat de profesor de educație tehnologică Trișcaș Ionica.

Elevii claselor a VIII-a au fost informați și consiliați privind orientarea școlară și profesională, au avut discuții cu reprezentații AJOFM Bistrița-Năsăud despre cele mai căutate profesii de pe piața muncii, au completat fișe de lucru, au rezolvat chestionare referitoare la viitoarea carieră; au colaborat foarte bine cu doamnele Tămășoi Moisil Valeria și Zvînca Daniela, reprezentantele AJOFM Bistrița-Năsăud.

Elevii au fost încântați și totodată mulțumiți că activitatea a avut succes. Clic aici pentru mai multe imagini piata muncii

 

 

Părinți, copii și păpuși

         În cadrul proiectului tematic Jocuri și jucării, elevii clasei pregătitoare A și-au invitat părinții la școală și i-au pus la treabă.

Înarmați cu materiale dinainte stabilite: linguri de lemn, fire textile, pânză, aracet și ace de cusut, persoanele mature au fost un ajutor de nădejde pentru cei mici. Din mâinile dibace, mari și mici, au ieșit cele mai frumoase prințese și prinți, băieți și fete, personaje din povești și desene animate.

Buna dispoziție și hărnicia au fost stăpâne în clasă și toată lumea a fost de părere că această experiență merită să fie repetată.

Și cum proiecte tematice mai sunt și pentru semestrul doi, le-am mulțumit părinților pentru ajutor și le-am promis, împreună cu cei mici, că vom găsi o temă interesantă și pentru semestrul care urmează.

                                                                      Prof. înv. primar Aurora Rus (ianuarie 2014)

123

Dacă vrei să vezi mai multe imagini, dă clic aici. Ha HaPregatitoare A

18 Decembrie 2013

În 18.12.2013, 23 de elevi din clasa a VII-a A (prof. Cosma Mihai) au vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu. Activitatea s-a integrat într-un proiect inițiat de firma VITALIA care realizează servicii pentru mediu – tratarea deșeurilor. Elevilor li s-au prezentat etapele tehnologice, utilajele speciale de care dispune centrul și necesitatea colectării selective a deșeurilor de către populație. Copiii i-au colindat pe cei care fac parte din colectivul firmei, au primit dulciuri și materiale publicitare. Un poster afișat în școală face cunoscută tuturor elevilor școlii problematica vizată de acest parteneriat.

18 dec 2013 02418 dec 2013 03418 dec 2013 04818 dec 2013 055

 

1 DECEMBRIE 2013 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Sute de baloane în culorile steagului, roșii, galbele, albastre, au fluturat ieri, 29.Noiembrie.2013, în pauza mare, în curtea Școlii Gimnaziale “Lucian Blaga”.

Elevii, cu mic, cu mare, de la cei din clasa pregătitoare până la cei din clasele a VIII-a, însoțiți de învățătoarele și diriginții lor, au ieșit să întâmpine primii fulgi de nea din acest an, dar în mod special pentru a sărbători 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Îmbujorați și cu zâmbetul pe buze, elevii, împreună cu cei care le sunt alături în lumea cunoașterii, au intonat, într-un glas, Imnul Național al României.

Steluțele de nea au împodobit maiestuos steagul creat din baloanele celor mici. Se pare că în aceasta zi, pentru elevii și dascălii din Școala Gimnazială “Lucian Blaga”, Dumnezeu a fost român, oferindu-ne în dar prima ninsoare, însuflețind și mai tare inimile noastre de români.

Elevii din ciclul primar, însoțiți de doamnele învățătoare, au împărțit stegulețe tricolore după orele de curs, în apropierea școlii, vrând parcă să ne dea nouă , tuturor, o lecție de patriotism și iubire de țară!

                Să nu uităm niciodată să fim români!

                                             Prof. Rus Mirela

IMG_6875CIMG3610IMG_6882IMG_6883

 

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE – noiembrie 2013

raport SEG

 

 

HALLOWEEN 2013

 

În cadrul proiectului de parteneriat între școala noastră și Școala Gimnazială “Vasile Grigore Borgovan” din Corvinești , inițiat de prof. Lolici Simona-Cornelia în urmă cu 3 ani,  intitulat “Scary skin on Halloween ”, s-au susținut activități diverse, la care au participat toți elevii voluntari ai școlilor participante. Anul acesta parteneriatul s-a realizat în data de 30 octombrie, zi în care elevii au fost premiați pentru cele mai frumoase costume, pentru cele mai frumoase desene și pentru cei mai frumoși dovlecei sculptați, activitatea finalizându-se cu dans. Timp de 4 ore elevii au fost însoțiți de către diriginți, astfel văzându-i și în altă ipostază decât cea a profesorului. S-a realizat o comunicare mai eficientă și cooperarea în cadrul colectivului de elevi a fost una de invidiat. Activitatea a fost una de succes !

IMG_6663IMG_666030 oct 2013 Halloween 037

TOAMNA ÎN IMAGINI

Cei 30 de elevi ai clasei a III-a B au participat cu mult entuziasm la realizarea proiectului transcurricular “Toamna în imagini”care a avut ca scop:
 aplicarea în practică a tuturor cunoștințelor despre anotimpul menționat, asimilate pe parcursul orelor de limba română, științe ale naturii, educație muzicală, educație plastică, abilități practice;
 formarea deprinderilor de muncă în echipă;
 formarea deprinderilor de a vorbi “liber” în fața unui auditoriu.
Colectivul de elevi a fost împărțit în 6 grupe, fiecare având responsabilități precise cum sunt:
― adunarea diverselor materiale din ziare, reviste și alte publicații;
― selectarea, din lecturile citite, a fragmentelor care redau semnele toamnei;
― pregătirea materialelor de lucru: hârtie colorată, carton, lipici, acuarele, foarfeca, etc.
Fiecare echipă a realizat, în stil propriu, un poster pe care liderul “ales” l-a prezentat în fața părinților invitați la activitatea finală.

Prof.înv. primar Mircea Mărioara

III BIII BIII B

SĂPTĂMÂNA CURĂȚENIEI

        Profitând de căldura soarelui, într-o zi de noiembrie, elevii clasei a VII-a B, însoțiți de doamna lor dirigintă, Liliana Tonea, au îmbinat utilul cu plăcutul. În acest sens au desfășurat o activitate de ecologizare prin împrejurimile Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, devenind astfel ”prietenii naturii”.

CIMG3465CIMG3464CIMG3462

 

Elevii clasei a VI-a A au fost foarte încântați de a desfășura o activitate de ecologizare în parcul din aproprierea super-market-ului Kaufland. Scopul acestei activități  și motto-ul ei a fost: Să îngrijim mediul înconjurător, să trăim mai sănătos!

IMG_0670IMG_0665IMG_0663IMG_0668

 

Nici cei mici, “hărnicuții” din clasa a III-a B (prof. înv. primar Mărioara Mircea) nu s-au lasat mai prejos. Ei s-au alăturat cu drag colegilor lor mai mari și au lucrat cu spor în săptămâna curățeniei.Dacă vrei să vezi imagini, dă clic aici. Ha Ha   Harnicutii IIIB

”Nouă ne pasă!”este motto-ul sub care s-a desfășurat și activitatea de ecologizare a elevilor clasei a III-a A, coordonați de doamna prof. înv. primar Marcela Chibulcutean. Marți, 26.11.2013, au ieșit cu toții plini de voie bună și înarmați cu toate cele necesare, pentru a face curățenie în trei părculețe din cartierul în care este amplasată școală.

III AIII AIII AIII A

Felicitări tuturor!

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ FĂRĂ AUTOTURISM

Duminică, 22 septembrie 2013, un grup de 32 elevi însoțiți de doamna profesor Emilia Harja am participat la întrecerile sportive organizate de Primăria Municipiului Bistrița, cu ocazia ”Zilei Internaționale fără autoturism”.

Manifestările s-au derulat sub motto-ul ”Aer curat — e rândul tău!”, iar domnul primar Ovidiu Crețu ne-a onorat cu prezența la poza de grup a elevilor din școala noastră. Întrecerile sportive au avut loc pe două secțiuni: băieții au ales cursa de biciclete, iar fetele pe cea cu rolele. La final a avut loc ”Turul orașului pe bicicletă”, cu plecare din fața Compexului Sugălete.

Ne-am simțit bine și ne-am distrat cu toții! Smile

 

CIMG3452CIMG3445

CIMG3442CIMG3440